Merentutkimusalus  m/s Pohjanmeri

Merivoimien entisestä lippulaivasta, miinalaiva Pohjanmaasta tuli merenmittauslaitteistolla varustettu merentutkimusalus.

 

© Kuvat:

 

 

m/s Pohjanmeri on entinen merivoimien lippulaivana tunnettu miinalaiva Pohjanmaa. Huhtikuussa 2016 aluksesta purettiin kaikki sotavarustus ja se siirtyi Meritaito Oy:n omistukseen, ja sai nimekseen m/s Pohjanmeri.  Alus on varustettu merenmittauskäyttöön ja siihen on asennettu tarkat paikannus ja luotauslaitteet sekä liiketilatunnistimet.

Alus on rakennettu vuonna 1979 Wärtsilä Helsingin telakalla, ja sitä on uusittu vuosina 1997 sekä vuonna 2016.

Pituus 78m. leveys 11,6m.

Vuonna 2011 ollessaan vielä puolustusvoimien sotalaivana, alus osallistui Euroopan Unionin merirosvouden vastaiseen Atlanta operaatioon Adeninlahdella, Arabian niemimaan ja Afrikan välisellä merialueella, jossa sen tehtävänä oli ruokakuljetusten suojaaminen.

Samassa operaatiossa miinalaiva Pohjanmaa otti kiinni merirosvojen emälaivan, joka saatiin pysäytettyä ampumalla varoituslaukauksia. Merirosvojen käyttämä alus räjäytettiin ja upotettiin kolme päivää myöhemmin miinalaiva Pohjanmaan toimesta. Puolustusvoimien käytössä alus oli vuoteen 2015 saakka.

Meritaito Oy voitti Norjalaisen Mareano-projektin tarjouskilpailun, ja oli kesällä 2016 Barentsinmerellä Huippuvuorten lähellä tutkimassa merenpohjan pinnanmuotoja ja yksityiskohtia. Mittaustarkkuus oli senteissä.

Mittaukset toteutettiin ääneen perustuvalla monikeilainteknologialla. Tutkittava alue oli noin 11 000 km2.

Tiedot menevät Norjan valtion käyttöön. Kyseiseltä tutkimusalueelta on löydetty maailman suurimmat kylmän veden koralliesiintymät.

Mareano projekti on olosuhteiltaan ja laatuvaatimuksiltaan yksi maailman haastavimmista merenmittausprojekteista.

Meritaito Oy:

Suomen valtion omistama, yksi Itämeren johtavista vesialueiden rakentajista ja kehittäjistä. Tehtäväalueita merentutkimuksen lisäksi on kaikki vesiliikenteen rakentamiseen liittyvä, kuten väyläsuunnittelu ja -hoito, viittojen ja poijujen rakentaminen, öljyntorjunta sekä kanavien kunnossapito.

Yhtiö perustettiin vuonna 2010 kun merenkulkulaitoksesta eriytettiin tuotannollinen toiminta, ja varustamoliikelaitoksesta eriytettiin väyläalustoiminta. Näiden yhtiöittämisen tuloksena syntyi Meritaito Oy.

13.12.2018 Valtioneuvosto päätti yhdistää Meritaidon ja Arctian. Meritaidosta tulee jäänmurtopalveluja tuottavan Arctia Oy:n täysin omistava tytäryhtiö.

 

2 Replies to “m/s Pohjanmeri”

  1. Moi,

    onko Pohjanmerellä nyt Pohjanmaan vanha radiokutsu OIMD?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *